tiistai 10. syyskuuta 2013

Omenapiiras / Apple pie




Nyt ovat omenat parhaimmillaan. Tätä omenapiirasta leipoessa kotiin leijailee ihana omenan ja kanelin tuoksu! Piiras on päältä rapea ja sisältä mehevä. Tämä omenapiiras on juuri sellainen, mikä sarjakuvissa on ikkunalaudalla jäähtymässä ja sitten joku sen siitä nappaa.. Älä siis jätä tätä herkkua vartioimatta! :)


Pohja ja päällinen


150 g voita
4 dl vehnäjauhoja
½ dl tomusokeria
1 kananmuna
½ rkl kylmää vettä

Täyte

10-12 omenaa (happamat sopivat parhaiten, esim. Granny Smith)
1 sitruunan mehu
50 g voita
4 rkl sokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä

voiteluun kananmunaa ja tilkka maitoa
ruokokidesokeri

1.       Nypi kylmä voi, vehnäjauhot ja tomusokeri murumaiseksi. Lisää muna ja kylmä vesi ja vaivaa nopeasti tasaiseksi. Kiedo taikina tuorekelmuun ja laita odottamaan jääkaappiin.
2.       Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
3.       Kuori omenat ja poista siemenkodat. Laita omenalohkot kulhoon ja päälle sitruunamehu. Sekoita.
4.       Paista omenalohkoja hieman pehmeämmiksi pannulla sokerilla, kanelilla ja inkiväärillä maustetussa voissa, kahdessa erässä. Kaada omenalohkot takaisin kulhoon ja anna jäähtyä.
5.       Ota murotaikina jääkaapista ja jaa se kahteen osaan, siten että toinen pala on hieman suurempi.



6.       Kaulitse suurempi taikinapala siten, että voit peittää sillä piirakkavuoan ja sen reunat. Käytä kaulinta apuna, kun nostat pohjan vuokaan. Kaada pohjan päälle omenalohkot.



7.       Kauli toinenkin taikinapala ja peitä sillä omenalohkot. Leikkaa reunan yli jäävä taikina osa pois. Voit halutessasi tehdä siitä koristeita piirakan päälle.



8.       Vatkaa kananmunaa hieman ja lisää tilkka maitoa sekaan. Voitele piirakka munamaidolla ja pistele siihen haarukalla reikiä. Ripottele vielä päälle ruokokidesokeria.
9.       Paista piirakkaa uunin alimmalla tasolla n. 35 minuuttia, siten että piiras on kullanruskea. Tarjoile hieman jäähtyneen piirakan kanssa vaniljakastiketta tai –jäätelöä.




2 kommenttia :

  1. Tosi nätti piirakka ja oli varmasti myös herkullisen makuinen!

    VastaaPoista
  2. Kiva kuulla, kiitos kommentistasi! :)Tämä on kyllä yksi lemppareistani, varsinkin vaniljajäätelön kanssa..

    VastaaPoista