Helmikuun 5. päivä vietetään Runebergin päivää, jolloin voi nautiskella kahvin kanssa Runebergin torttuja. Perinteisesti Runebergin tortut ovat mantelilla tai rommilla maustettuja korkeita torttuja, joissa on vadelmahillonokare päällä. Tortut voi hyvin tehdä myös muffinssipellillä tai muffinssivuokiin. Hyvän Runebergin torttujen ohjeen löysin
täältä. Tällä ohjeella tulee n. 16 kpl korkeita torttuja. Näissä voi hyvin hyödyntää joululta jääneet piparkakut ja mantelit. Ohjeeseen lisäsin myös kostutusliemen, koska usein maistamani Runebergin tortut ovat olleet melko kuivia. Näistä tulikin oikein meheviä ja hyvänmakuisia.
Runebergin tortut
3 dl vehnäjauhoja
3 dl piparkakkuja murusteltuina
1 dl manteleita rouhittuina
1 tl leivinjauhetta
200 g voita
2 dl sokeria
2 munaa
1 dl kuohukermaa
Kostutusliemi
1 ½ dl vettä
½ dl sokeria
rommiaromia tai rommia
Kuorrutus
vadelmahilloa
1 dl tomusokeria
2 tl vettä
1. Murskaa piparkakut. Sekoita kuivat aineet keskenään.
2. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet varovasti sekaan ja lisää kuohukerma lopuksi.
3. Voitele torttumuotit tai käytä muffinivuokia.
4. Paista torttuja uunin alatasolla 175 asteessa n 20-25 minuuttia.
5. Torttujen paistuessa tee kostutusliemi. Kiehauta vesi ja sokeri kattilassa ja lisää rommiaromi tai rommi.
6. Kostuta tortut heti uunista ottamisen jälkeen kostutusliemellä. Toista tarvittaessa.
7. Sekoita tomusokeri ja vesi keskenään. Laita kuorrute pieneen muovipussiin ja leikkaa kulmaan pieni reikä. Koristele jäähtyneet tortut vadelmahillonokareella ja tee hillonokareen ympärille tomusokerikuorrutteella ympyrä.
Namskis! Näitä pitäis taas tehdä kun vaan kerkiäis. Hyviä ovat.
VastaaPoistaOvat kyllä hyviä. Jos vaikka viikonlopun kahvipöytään ehtisi... :)
Poista