tiistai 12. marraskuuta 2013

Karjalanpiirakat / Karelian pasties

 

Tässä perinteisten karjalanpiirakoiden ohje.  Ai, että nämä ovat hyviä, varsinkin uunituoreina! Ohje löytyy Sunnuntai Hieno Täysjyväruisjauhojen pussin kyljestä. Itse teen yleensä ohjeen kaksinkertaisena, niin saan osan karjalanpiirakoista laitettua pakkaseenkin.

Riisitäyte (n. 30 kpl)

5 dl vettä
2 ½ dl puuroutuvaa riisiä
1 l maitoa
¾ tl suolaa

Kuoritaikina

2 dl kylmää vettä
1 tl suolaa
5 ½ dl Sunnuntai Hieno Täysjyväruisjauhoja

Voiteluun

50 g margariinia
1 dl vettä

1.       Lisää kiehuvaan veteen riisi. Anna kiehua n. 10 minuuttia, kunnes vesi on imeytynyt. Lisää maito ja keitä hiljalleen välillä sekoittaen 30-35 minuuttia. Mausta suolalla. Jäähdytä täyte.
2.       Valmista kuoritaikina puuron kypsyessä. Sekoita kylmään veteen suola ja jauhot. Vaivaa taikina tasaiseksi.
3.       Leivo taikinasta tanko ja jaa se 30 palaaan. Pyörittele palat palloiksi ja litistä ne matalammiksi. Pane levyt muovin alle ja ripottele väleihin hieman jauhoja, jotteivat ne tartu toisiinsa kiinni.
4.       Kauli taikinalevyt ohuiksi pyöreiksi kuoriksi (halkaisija 12-13 cm) ruisjauhoja apuna käyttäen. Pinoa kuoret limittäin ja ripottele väliin jauhoja. Peitä muovilla kuivumisen estämiseksi. Laita uuni lämpenemään 275 asteeseen.
5.       Levitä kuorelle täytettä. Nosta reunat keskelle ja rypytä molemmilla sormilla.



6.       Nosta piirakat pellille leivinpaperin päälle ja paista uuni keskitasolla n. 15 minuuttia, kunnes ne ovat saaneet kauniin ruskean värin.



7.       Kasta kypsät piirakat kuumaan vesirasvaseokseen ja peitä voipaperilla ja leivinliinalla. Tarjoile voin tai munavoin kanssa.



2 kommenttia :

  1. Piirakoita olisi nyt lähipäivinä aikomus tehdä! Löysin erään ohjeen 50 vuotta vanhasta reseptikirjasta, jossa vesirasvaseoksen sijaan piirakat voideltiinkin voi-maitoseoksella! Varmaan yhtä hyvää niin tai näin :)
    Blogissani on sinulle haaste, käyppä kurkkaamassa jos siihen haluat vastailla :) http://sokeripolya.blogspot.fi/2013/11/haaste.html

    VastaaPoista
  2. Hei, ja kiitos kommentistasi! :) Juu, olen itsekin joskus voidellut piirakat voi-maitoseoksella ja hyväähän sekin on! Kiitos haasteesta, olenkin jo saanut saman haasteen Kakkumonsterilta, joten joudun nyt varmaan valitsemaan ensimmäisenä ehtineen ;) p.s Oikein herkullisia ohjeita oli blogissasi, täytyy käydä uudestaankin katselemassa :)

    VastaaPoista